14 Temmuz 2010

Ahlakçı mıyım ne?

Ahlak nedir? Bu soruyu çoğu zaman kendime soruyorum. Gerçekten ama nedir? Bunun için biraz kafa yormak istedim. Genel anlamda ahlak bir toplum içerisinde yaşayabilmek için uyulması gereken kurallar silsilesi. Peki toplum için genel doğruları(!) belirleyenler kim bu kural koyucular kim? genellikle suyun başını tutanlar olarak özetlemek yerindedir sanırım. Toplumdan yararlanan ve erk sahipleri, erklerinin iktidarlarının devamı için ahlakı da değiştirirler, toplumu da değiştirirler. Çok ünlü bir Türk büyüğümüzün(!) çok ünlü bir lafıdır: "Alışırlar". 
Evet gerçekten de malesef alışıyoruz. Her türlü ahlak-sızlık- a alışıyoruz. Çok siyasi mesajlara girmeden aklıma gelen ve beni gerçekten etkileyen bir filmi hatırladım. Chocolat . 2000 yılında izlediğim bu filmde -ki Juliette Binoche için gitmiştim- muhteşem bir toplumsal cinnet izlemiştim. Detaylarına fazla girmeyeceğim, izlemeyenlere ısrarla öneriyorum. Ahlakla ne alakası var derseniz esas ahlakın ve özgürlüğün ne olduğunu o filmde görmek mümkündür derim. 

Ahlakçı olmakta aslında tam da ahlaki değerlerden yararlanmak anlamı taşıyor bende. Ahlak tam manasıyla Özgür iradenle (ne kadar özgürüz? bilinç, bilinç altı, üstü oralara girmeden en azından) istediğin herşeyi yapabilme özgürlüğüdür diyorum. 
Ancak bu tanıma göre kaçımız gerçektende ahlaklıyız? Temize çıkma kaygısına kapılmadan, doğasındaki en kirli düşünceyi ve gerçekleştirdiği her türlü ahlaksız eylemi savunan, günahlarının tüm sorumluluğunu kabullenen kaç kişi tanıyorsunuz? Bana soruyorsanız zorlanacağım cevabımda belki de hiç diyeceğim ya siz???
Marquis de Sade birçoğumuza belki de yabancı bir isim. Ama Sadizm'in isim babası denirse kafalar biraz netleşir. Digitürk'te geçen akşam hayatını anlatan bir filmi izlerken bu konu aklıma geldi ve şunu gördüm ki: Gerçek anlamda Ahlaklı insanlar insanlık tarihinden dışlanmış, yaşadıkları toplumdan dışlanmış uzaklaştırılmış insanlar.

“Bütün insanlar deli ve görmemek için hiçbirini,
kapanmak gerek içeri, aynayı da kırıp odadaki…”

Marquis de Sadé 

ÖZ: Şimdi etrafımıza bir kez daha bakıp kaç tane Ahlaklı insan görebildiğinizi kendinizle paylaşır mısınız lütfen??
Sevgiyle kalın.
İnisiye H.